0

Thumbs Up |
Received: 2 Given: 0 |
Csak tippelek, de olyan gyorsan jött a káosz, hogy nem volt idő átállni kisbirtokos gazdálkodásra az importra épülő élelmiszerbeszerzésről. Vidéken elképzelhető, hogy van némi élelmiszertermelés, de a 720%-os infláció és a bizonytalan jövő nem éppen arra ösztönzi őket, hogy a városban adjanak túl a portékán az életüket kockáztatva. Túlélésre játszanak.
Az olajnál meg úgy tudom, hogy külföldi technológiával dolgoztak, de a cégek szedték a sátorfájukat, ezért a kitermelés a töredékére esett.
Fenntartással kezeljétek, amit írtam, mert nincs pontos infóm az országról.
"A boldogság a saját útját járó ember nyugalma"
Néhány szék még megmenthető lenne, de összeszarták és összetörték, tisztítani és javítani kéne, de inkább elvszik a másik székét, hogy ne kelljen ezzel törődni!
Az a baj hogy lassan nem lesz fa amire visszamásszunk!
Thumbs Up |
Received: 287 Given: 557 |
Most hogy ezt leírtad, eszembe jutott, hogy ha például az állam csinálja a mezőgazdasági termelést akkor az úgy ésszerű indok lehet arra hogy miért nincs étel. Ha tegyük fel az állam teljesen csődbe ment és nem tudott fizetést adni a mezőgazdasági dolgozóknak. Ugyanakkor én személy szerint akkor is dolgoznék, hiszen enni kell, és aki földeken dolgozik az kaphatja élelemben is a fizetését.
Emellett gazdasági inkompetencia, korrupció, természetpusztítás. Nagy vonalakban ennyi.
Amúgy a folyamat elindult hazánkban is, szinte pontról pontra követve a délamerikai receptet.
Igen, ez eléggé így van. Most meg Olimpiát akar rendezni Orbán. 1. Az ország gazdasága nem olyan. 2. A hatalmas Braziliának se sikerült és óriási adósságba verték bele magukat 3. Honnan tudja Orbán, hogy 8 év múlva is ő lesz a miniszterelnök?
Ilyen ökörségeken jár az esze, holott arra kéne törekedniük hogy fejlesszék a gazdaságot, mert jelenleg az ország összeszerelő műhelyként és Tesco lerakatként működik, meg persze közmunkások mindenütt. Még a 2007-es gazdasági bajt se sikerült megoldani, pedig 2016 van. Ha jön egy újabb olyan, akkor hány új munkanélküli lesz? 100.000? 300.000? 500.000? Tényleg egyenes út Venezuelához. :-(
Teljesen mindegy,hogy Viktor,Gábor,Béla vagy Juliska...nem tudnak csinálni semmit,Ilyen ökörségeken jár az esze, holott arra kéne törekedniük hogy fejlesszék a gazdaságot, mert jelenleg az ország összeszerelő műhelyként és Tesco lerakatként működik, meg persze közmunkások mindenütt. Még a 2007-es gazdasági bajt se sikerült megoldani, pedig 2016 van. Ha jön egy újabb olyan, akkor hány új munkanélküli lesz? 100.000? 300.000? 500.000? Tényleg egyenes út Venezuelához. :-(
A "gazdasági növekedés "csak egy illúzió!..voltaképpen arról szól,hogy még egy befőttet kiveszünk a kamrából,anélkül,hogy visszatennénk ősszel.A család örül,hogy "de jó,habzsi -dőzsi van,milyen szép a világ,de jól élünk".
De emberek..már nem a 2016-os kenyeret esszük,fával tüzelünk,tankoljuk a kocsiba a benzint,szívjuk a levegőt...hanem a 2017-es készleteket majszolgatjuk...amblok a világ minden embere!
Tök mindegy lesz e olimpia vagy bármi..max kicsit jól érezzük magunkat!...és inkább nem foglalkozunk vele,mert nyomasztó,mert tehetetlenek vagyunk,mert jobb a fej a homokba...kényelmes és nem kell félni a jövőtől.
Ezek a riasztó hírek(Venezuela,Görögország,Migráció,atomkísérlete k.--)olyanok,mint a katasztrófa filmekben az első kockák,mikor döbbenetes képek mennek a híradókban....kiragadott kis képek az összeomlás előtti percekből.
Voltaképpen teljesen mindegy mit csinálna,mit csinál,mit nem csinált a Venezuelai kormány...az út egyértelmű és világos,csak úgy mint az út vége!
Persze lehet azt mondani,hogy "hú,de sötét a vége"....."meg majd,jön a csoda"..és "a végén úgyis minden jóra fordul"...
Nem fog!...sötét a vége és aki nem hajlandó elfogadni,szembe nézni vele...annál nem lesz lámpa!
..és amikor az egész napos turizás után a szemétbe,a koldulás után,a végeláthatatlan sorban állás után,.....a kis szutykos unokákkal leülünk a tornácra...meg fogják kérdezni!!!!...
"Papa..Ti tényleg azt ettetek amit akartatok?...kocsival hozták ki az ételt házhoz?....tiszta vízzel húztátok le a pisit?...csövön jött a meleg?...a szemétbe dobtátok az ételt?....kivágtátok a gyümölcsfákat?....voltak erdők?...mi az az erdő?....a réten termett a gomba és ehető volt,nem mérgezett?....tényleg tiszta volt a levegő,nem köhögtetek egész nap,mint a húgom?.
Thumbs Up |
Szerintem ez anekdotás. A 80-as 90-es években valószínűleg rosszabb volt a levegő, mivel akkoriban nagyon ment a fával és szénnel fűtés, és az energiát is leginkább abból nyerték. Most van a viszonylag tiszta gáz és atomenergia. Vagy gondoljunk arra hogy a 70-es 80-as években, de még a 90-es években is milyen füstokádó autók voltak. Most ahhoz képest eléggé füstmentesek. Az viszont igaz, hogy a falopás az nagyon durva méreteket öltött. Persze megoldható lenne az utánpótlás és az erdő-felügyelet egy viszonylag kis összegből. Persze minden megtörténhet, de szerintem belátható időn belül még nem fog. Meg esetleg mi történik ha a lejtőn lefelé új technológiával új anyagokat fejlesztenek, más honnan nyernek energiát, stb. Az ugyanúgy megtörténhet.
Ez persze többnyire nem gazdasági kérdés, hanem természetvédelmi.
Szerintem nem lehet különválasztani,mivel a természeti kincsek felhasználása...az maga a gazdaság!A termőföld,erdők,édesvíz készlet felhasználása,elszennyezése...maga a gazdaság.A fosszilis energia felhasználása..majd az abból készült termékek szemétre vetése ...maga a gazdaság.Ez persze többnyire nem gazdasági kérdés, hanem természetvédelmi.
Szigorúan véve ha a polgár naponta nem egy,hanem két petpalackot dob a szemétbe...az a gazdasági növekedés!Meg esetleg mi történik ha a lejtőn lefelé új technológiával új anyagokat fejlesztenek, más honnan nyernek energiát, stb. Az ugyanúgy megtörténhet.Hát ez az,nincsen semmiféle terv vagy megoldás...olyan mint a kötélugrás mérés nélkül....majd biztos elég hosszú lesz...majdcsak elkap valaki...biztos puhára esek...Persze lehet azt mondani,hogy "hú,de sötét a vége"....."meg majd,jön a csoda"..és "a végén úgyis minden jóra fordul"...
Nem vagyok bolygó szakértő,de szerintem ez nem így megy.Az ólom,co2 és a többi üvegházhatású,környezet szennyező anyag nem tűnik el,nem jön kívülről senki takarítani.....csupán picit lassabban telik a pohár...A 80-as 90-es években valószínűleg rosszabb volt a levegő, mivel akkoriban nagyon ment a fával és szénnel fűtés, és az energiát is leginkább abból nyerték. Most van a viszonylag tiszta gáz és atomenergia. Vagy gondoljunk arra hogy a 70-es 80-as években, de még a 90-es években is milyen füstokádó autók voltak. Most ahhoz képest eléggé füstmentesek.
Thumbs Up |
Igaz, bár Venezuelában csak arról van szó, hogy teljesen idióta, pocsékoló, korrupt politikusok vannak és a pillanatnak éltek, holott fejleszthették volna a gazdaság sok másik ágát is, és akkor most nem lennének bajban.Szerintem nem lehet különválasztani,mivel a természeti kincsek felhasználása...
A bolygónak van egy öntisztulási folyamata. Gondolj arra hogy néhány milliárd évvel ezelőtt egy tüzes, füstös koszbolygó volt. Vagy gondolj arra, hogy hányszor került méreg a Tiszába, sorra kidöglöttek tőle a halak, de idővel visszaáll a természet rendje. (Szerencsére. Gondolj bele hogy mi lenne ha egyáltalán nem állna vissza, az úgy már tényleg gyorsan végzetes lenne.)Nem vagyok bolygó szakértő,de szerintem ez nem így megy.Az ólom,co2 és a többi üvegházhatású,környezet szennyező anyag nem tűnik el,nem jön kívülről senki takarítani.....csupán picit lassabban telik a pohár...
Thumbs Up |
Received: 25 Given: 66 |
Ha be akarsz verni egy szeget, nem kell a felhajtás és a hűhó,
fogd a kalapácsot és üsd a r..adt szeget még be nem megy!
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Ha 3 % fölött lehetne tartani a gazdasági növekedésünket, minden megoldható lenne. Az olimpia is, mivel az hasznot is termel, többfélét. Egyébként hazánk már rendezett minden olimpiai sportágból legalább EB-t, úgyhogy meg tudjuk csinálni. Merjünk nagyok lenni!
Várhatóan kisebb gazdasági teljesítmény mellett sem fogunk belerokkanni.
Mindez nem áll ellentétben azzal, hogy lehet készülődni a túlélésre - is. A jeleket látjuk. De attól még nem kell begubózni.
A Miniszterelnök Úr (mert nekem az) lehet, hogy 2024-ben már nem lesz miniszterelnök. ÉS? Nem tervezheti előre az országom sorsát? Dehogynem!